ניוזלטר מאי 2012  
"ביחד ננצח את הפחד"
תוכנית אינטרנטית להורים להתמודדות עם פחדי ילדים
מאת: הילי כוכבי

לאחרונה פותחה ועלתה לאוויר סדרת לומדות אינטרנטית ראשונה מסוגה בארץ, וככל הנראה גם בעולם, לטיפול בפחדים ובחרדות של ילדים, באמצעות הוריהם. התכנית מבוססת כולה על כלים של למידה מתוקשבת (e-learning).
הפרעות חרדה הן קבוצת ההפרעות הנפוצה ביותר בקרב ילדים ובני נוער. כ-12 עד 20 אחוזים מכלל הילדים ובני הנוער סובלים מהפרעת חרדה כלשהי, הפוגעת משמעותית בתפקודם. ממחקרים עולה שפחדים משמעותיים של ילדים, שאינם מטופלים בילדות, נוטים להמשיך ולהתקיים גם בבגרות, ולפגוע מאוד באיכות חייו של הילד ושל האדם הבוגר. ידוע אמנם שטיפול פסיכולוגי הנו יעיל ביותר להפחתת פחדים וחרדות, אולם רוב רובם של הילדים ובני הנוער הסובלים מהפרעות חרדה כלל אינם מגיעים לטיפול מקצועי.
כפסיכולוגית חינוכית, חיפשתי דרכים יעילות להתמודד עם מצב מורכב זה. ניסיתי לחשוב על דרכים לצמצום הפער העצום המתקיים בין צורכי הילדים הרבים הסובלים מפחדים, לבין מיעוט הילדים הזוכה לטיפול מקצועי הולם. צורך משמעותי זה הוביל אותי להגות את הרעיון לפיתוח תוכנית אינטרנטית שתסייע לילדים להתמודד ביעילות עם פחדיהם. וכאן משתלבת תפיסה מקצועית נוספת שלי, המנחה אותי בעבודתי מזה שנים רבות: תפיסה הדוגלת בעבודה עם טיפולית עם הורים, והובלת השינוי בחיי הילד באמצעות הוריו. בחרתי אפוא לפתח תוכנית אינטרנטית שקהל היעד המרכזי שלה הוא הורי הילדים הסובלים מפחדים, ולא הילדים עצמם. באמצעות הקניית ידע מתאים להורים, ושינוי תפיסותיהם אודות הגישה הנכונה להתמודדות עם פחדי הילדים, ההורים העובדים בתוכנית צפויים לחולל שינוי, ולסייע לילדם להתמודד ביעילות עם פחדיו, ממש כפי שהיה עושה זאת פסיכולוג ילדים בקליניקה. יתרה מזאת, אני מאמינה שלהורים יש יתרון מסוים על פני הפסיכולוג בקליניקה, שכן הם מהווים דמויות משמעותיות ביותר עבור ילדיהם, נמצאים עם הילדים מרבית שעות היום, ובדרך כלל – עדים לפחדי ילדיהם ב"זמן אמת".
תכני התוכנית מתבססים על שיטת הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), שהוכחה מעבר לכל ספק כשיטה היעילה ביותר להתמודדות עם פחדים וחרדות. כן קיימות עדויות ליעילות גבוהה של תוכניות סיוע-עצמי שונות, המועברות ברשת, להתמודדות עם סימפטומים נפשיים שונים של מבוגרים. ואולם, השילוב בין תוכנית אינטרנטית המיועדת להורים, לטיפול בסימפטומים של ילדים, הוא חדש וחדשני.
גדעון זילר וחברת "מתודיקה" יעצו לפרויקט וליוו את תהליך כתיבתו והפקתו, על כל שלביו – החל משלב הרעיון הראשוני, דרך פיתוח כל אחד מ-12 הפרקים הנכללים בו, ועד עליית הפרויקט לאוויר לפני כחודש. הלומדות פותחו באמצעות מערכת קומפוסיקה. יעל אופיר הפיקה את הפרויקט בפועל, וירון מלנבוים שימש כמעצב הגראפי של הפרויקט.
הורה הנכנס לתוכנית מקבל לינק ל-12 לומדות קצרות, שבהן הוא מתבקש לעבוד בזמנו הפנוי, בקצב של שתיים עד שלוש לומדות בשבוע, כך שתהליך הלמידה כולו צפוי להימשך כחודש עד חודש וחצי. במהלך הלימוד ההורה נחשף לידע עדכני ורלוונטי אודות פחדים של ילדים, ואודות דרכי ההתמודדות הרצויות עמם. ההורה מתבקש לחשוב על ילדו בהקשר של הידע שאותו הוא למד, וליישם עם הילד את שיטות ההתמודדות שרכש בתוכנית.
התוכנית פועלת במסגרת מחקר לדוקטורט בפסיכולוגיה, מטעם אוניברסיטת תל אביב, בליווי ובייעוץ פרופ' אבי שדה ופרופ' עמירם רביב, מבכירי הפסיכולוגים לילדים בארץ. היות שהתוכנית מלוּוה במחקר, היא מועברת בשלב זה ללא תשלום. עם זאת, מספר המקומות בתוכנית מוגבל.
הורים המעוניינים לקבל פרטים נוספים ולהיכנס לתוכנית מוזמנים לעשות זאת באמצעות פנייה למיייל:
win.fear.together@gmail.com

הילי כוכבי היא פסיכולוגית חינוכית מומחית, מחברת הספר "המדריך הישראלי להורים" (בשיתוף פרופ' עמירם רביב), מפתחת התוכנית האינטרנטית "ביחד ננצח את הפחד", בעלת קליניקה פרטית, בה היא עוסקת בעיקר בעבודה טיפולית עם הורים.