ניוזלטר אוגוסט 2013  
שינויים בעולם החיפוש הדיגיטלי
מאת: עירית לופט מדר

החיפוש הדיגיטלי, כפי שאנחנו מכירים אותו, עומד להשתנות.
מאמר חדש שפורסם טוען כי כיום האינטרנט המבוסס space. אך בקרוב הוא יוחלף ויתבסס על  time based worldstream. זה כבר קורה.. וזה התחיל עם תופעת הlifestream.
הlifestream , חיפוש תוכן הטרוגני, "זרם" ((stream של הודעות בזמן אמת, הגיע בפורמט של פוסטים בבלוג, RSS, טוויטר וסוגי צ'אטים נוספים, Facebook וtimelines. המבנה שלהם מייצג שינוי - מעבר מ"ארץ שטוחה" הידועה כדסקטופ (שם הממשקים שלנו התעלמו מהמימד הטמפורלי) ל streams ש"זורמים" ולפיכך יכולים מרוכזים ומוצגים על פי הזמן.
זה קצת כמו לעבור מדסקטופ ליומן קסמים: כמו יומן שהדפים שלו מדפדפים באופן אוטומטי, עוקבים אחר חייך רגע אחר רגע, עד הרגע שבו אתה נוגע בו.. וברגע זה הדפים עוצרים. מדריך שלם ובר חיפוש לחייך. ברגע ששוב תניח אותו, הדפים ימשיכו לדפדף אוטו' שוב.
כל האינפורמציה שקיימת  באינטרנט תהיה בקרוב מבוססת זמן – בעולם של ביטים, מבנה המבוסס על space הוא סטטי. מבנה המבוסס על זמן הוא דינאמי וזורם, כמו הזמן עצמו.


עד כה, הרשת הייתה מבוססת space, כמו מעמד של מגזינים. אנחנו משתמשים בביטויים כמו: השני מלמעלה, הכי שמאלי וכו' כדי למצוא מגזין. יומן, לעומת זאת, מבוסס זמן – וניתן לבחור מימד אחד מהמרחב כדי למצוא מגזין מסוים – "נכתב בחמישי האחרון", "כל הכתבים מאז האביב האחרון".
מטאפורת הזמן נראית כעת ברורה מאליה. בעיקר, כי טבעי לנו לראות את חיינו כסיפורים, המאורגנים על ציר זמן.
אנחנו עוברים משימור ידע לפיזורו באופן יצירתי. בסביבה כזו, ניתן להתמקד בדרך הטובה ביותר של עבודת האינטרנט. היום, המשימה החשובה ביותר של האינטרנט היא להביא את האינפורמציה העדכנית ביותר, וזו הסיבה שהכל הולך ונהיה מבוסס-זמן. כמובן שעדיין ניתן "לחפש" בעבר. כל פריט אינפורמציה סטטי מתווסף לזרם.
אם נאחד את כל ה"זרמים" מבוססי הזמן ברשת (בלוגים, צ'אטס וכו') לזרם אחד, כולל ה"זרמים" הפרטיים של כל אחד מאתנו שמתחילים להיווצר, אנחנו מקבלים "זרם עולמי". אף אחד לא יכול לראות את כל הזרם העולמי, כי חלקים ממנו הם פרטיים אבל כל אחד יכול לראות חלק ממנו.
בהתאמה, גם הbrowsers יהפכו להיות stream – browser. האלגברה של חיפוש לפי stream הוא קל בהרבה  מחיפוש מבוסס space.במקום האינטרנט הסטטי היום, כל האינפורמציה תזרום בעקביות בworldstream  היישר אל תוך העבר.
היום כל מערכות ההפעלה, והמודלים לחיפוש נהיים מיושנים כי אנשים לא רוצים להיות מחוברים יותר למחשבים או לאתרים פיזיים. אנשים רוצים להתכוונן לתוך האינפורמציה, התוכנה הבסיסית תהיה הstream-browser.  כמו browserים שקיימים היום אבל באוריינטציה של להוסיף, להוריד ולנווט בתוך כלל הstreams.
כמה נקודות מרכזיות:

  1. כל מקור חדשות הוא lifestream – אנחנו נבחר את הstraem  שאנחנו רוצים מתוך כלל הstreamים המעורבבים יחדיו
  2. התיחום של האתרים אינו מעניין יותר – כל האתרים נכללים בתוך זרם אוניברסלי (לדוגמה: אני לא מבקש רק ספציפית מאמאזון התראה על ספרים חדשים אלא מערבב כמה מוכרי ספרים שאני רוצה שיעבירו לי התראות מבוססות זמן).
  3. המסחר האלקטרוני ישתנה באופן דרסטי – לא נצטרך לעבוד כדי למצוא מה חדש.. הדרך שבה הרשת בנויה כיום מקבילה בעצם לביקור שלנו בעשרות חנויות שונות לבדיקת המוצר שאנחנו רוצים לקנות. הworldstream המבוסס על זמן, יאפשר לנו להישען לאחור ולראות תצוגת אופנה אחת שאופיינה עבור דרישות האופנה שלנו.

כלומר, הworldstream  מאפשר לנו לעצב את האינפורמציה עבורנו בכל דרך שנבחר והיא תקושר למיילים, למסמכים שלנו וכיו"ב.
טרם ניתן  להוציא זרם כזה לפועל כיוון שקודם כל, על כל האינפורמציה הקיימת להיות מבוססת על אותו interface.
האם השליטה המדויקת הזו במידע מגבילה את התגליות המקריות הקיימות היום ברשת? במידה מסוימת כן אבל תמיד עדיף לקבל את "מה שאני רוצה" לעומת "אני אגשש מסביב ואראה מה אני יכול למצוא". לא משנה כמה מהיר זה נראה, רוב החיפושים היום טומנים בחובם בזבוז של זמן. כשהרשת תהיה מבוססת על זמן, אנחנו נרוויח זמן.
העתיד לא רק "הורג" את מערכות ההפעלה ומנועי החיפוש כמו שאנחנו מכירים אותם, אלא משנה את כל התפיסה של המושג "מחשב". החומרה עצמה פחות ופחות תעניין אותנו.

לכניסה למאמר לחצו כאן