ניוזלטר אפריל 2014  
מסתכלים על חצי הכוס הריקה? אולי זה כבר "כתוב" לכם במוח
מאת: עופר להק

היכולת להישאר עם גישה חיובית גם כאשר הזמנים קשים, או לחילופין לנקוט בגישה שלילית בכל מצב, יתכן וכל אלו קשורים לחיווטים מובנים במוח שלנו ויש להתחשב בהם במקום להאבק בהם. למעשה אם כל הזמן אומרים לך שאתה תמיד מסכל על חצי הכוס הריקה, יתכן והדבר אינו בשליטתך, אלא מולד. כך מתאר מחקר חדש מאוניברסיטת מישיגן. המחקר הוא הראשון לטעון להוכחה ביולוגית לכך שיש בעולם "אנשים חיוביים" לעומת "אנשים שליליים".

זוהי הפעם הראשונה שחוקרים מספרים שהם רואים סימן במוח המבחין בין בעלי מחשבות חיוביות לשליליות והיא בעלת השלכה משמעותית לאחד הנושאים שהכי מעסיקים אותנו, כיצד אנו מתמודדים עם סיטואציות קשות או מתאגרות בחיים. הנושא נחקר רבות על ידי פסיכולוגים ועבודתם של הפסיכולוגים בהתערבויות רבות נועדה לקדם גישה חיובית בעת אתגרים מתוך הנחה שגישה חיובית משפיעה לטובה על יכולת ההתמודדות שלנו. ההתנהגות הרגשית נחקרה רבות, אך מעט ידוע ונחקר על המנגנון הנוירולוגי המתרחש במוח באותם רגעים. מחקר חדש זה ניסה לבחון  את המנגנון הנוירוני שנמצא מתחת לשכבה ההתנהגותית, ועד כמה ניתן באמצעות חקר המוח להעיד על שונות מובנית בין אנשים בגישות החיוביות והשליליות שלהם למצבי לחץ בחיים.
לצורך המחקר הוקלטה פעילות המוח של 71 נחקרות (המחקר כלל נשים בלבד). הנחקרות חולקו לשתי קבוצות על פי סקירה מוקדמת שגיבשה לגבי כל אחת מהם האם היא בעלת נטייה לחשוב על סיטואציות בחיים באופן חיובי או שלילי. לאורך הניסוי הוצגו לנחקרות תמונות של סיטואציות יומיומיות (למשל, אדם מחזיק בסכין ליד גרון של אישה, והיא מנסה לברוח ממנו) . המוח של "החושבים החיוביים" היה פחות פעיל מאשר זה שדאג בזמן הניסוי. אצל ה"מודאגים" נוצרה תופעת נגד חזקה כאשר פנו אליהם והציעו להם חשיבה חיובית.  כאשר התבקשו הנחקרות להפחית את התחושות השליליות שלהם, רמת הפעילות עלתה עוד יותר, כך שהצעת מחשבות חיוביות אינה תורמת להם. במילים אחרות, להציע לאדם בעל גישה שלילית מחשבות חיוביות, רק מגביר את התחושות השליליות שלו. המסר המרכזי של החוקרת טמון בממצאים וההשלכות של האופן שבו עלינו לגשת לבעלי גישה שלילית לסיטואציות קשות או מאתגרות. אי אפשר פשוט להגיד לחבר לחשוב חיובי ולא לדאוג, זו כנראה לא הדרך לדאוג לאנשים כאלו. יש לחשוב על דרך אחרת ואולי לבקש מהם לחשוב על הבעיה שלהם באופן שונה, לנתח אותה באסטרטגיה אחרת.
האם אנשים בעלי מחשבות שליליות יכולים להתאמן על חשיבה חיובית? הם ודאי יכולים לעשות זאת, רק על פי המחקר נראה שמדובר במאמץ רב ולמשך זמן רב עד שנזכה להיווכח בהתחלה של שינוי.

לכניסה למאמר לחצו כאן