ניוזלטר דצמבר 2014  
שמאל, ימין או מרכז? על המיתוס של "מוח ימין- מוח שמאל"
מאת: יעל רגב

אל רשימת המיתוסים השונים שיש לנו על המוח שלנו, יש להוסיף כעת את המיתוס על מוח ימין ומוח שמאל. מדובר בתפיסה של עשרות שנים לפיה לכל אחד מאיתנו חלק דומיננטי יותר במוח והדבר מבטא את התכונות החזקות שלנו. שוב מתברר שמכונת המוח מורכבת יותר, ותאוריות מסוימות לגבי מוח יכולות אולי להישמע מצוין ולסחוף אותנו למסקנות רבות, אך לא לבטא את הפעילות האמיתית שמתרחשת במוח.
ספרים רבים נכתבו על ה"צדיות" של המוח, כלומר על השיוך של מיקום פעילות כלשהי בצד הימני או השמאלי של המוח.  באינטרנט ניתן למצוא שאלונים וסימולטורים לרוב- "בחן את עצמך, האם אתה מוח ימני או שמאלי", אנשי מוח שמאלי מספרים על עצמם שהם מאורגנים ושיטתיים, אנשי מוח ימין מספרים על עצמם שהם יצירתיים ואינטואיטיביים. אתרי מידע רבים מציעים לנו לאזן בין המוחות ומציעים טיפים ודגשים כיצד לחזק צד אחד על חשבון השני. בשנים האחרונות הורחבה התפיסה לעבר מודלים של מנהיגות וניהול וכמעט חבל לקלקל את החגיגה.

מתי נולדה התפיסה?
ראשית חשוב לדייק ברכיב שבו מדובר. אנו משתמשים במונחים "מוח ימני" ו"מוח שמאלי", אך מדובר על חלק מתוך המוח, ההימוספרה. באמצע המאה ה- 20 פרצו שני חוקרים (גאזינגה ורוג'ר ספרי שגם זכה בפרס נובל לרפואה לאחר מכן) עם התובנה על שני חלקי ההימוספרה והתפקיד של כל אחד מהם. השניים, שנחשבים לחוקרי מוח מהמובילים במאה ה- 20. היו חלק מצוות חלוצי שפיתח תאוריה על המוח המחולק, מתוך התבוננות וחקר של חולים בעלי מוח מפוצל (שאצלם אין תקשורת בין שני חלקי ההימוספרה). כך נולדה ההבנה שהחלק הימני והשמאלי של המוח יכולים לפעול באופן עצמאי אחד מהשני ויש להם חוזקות שונות.

מה חזק בצד ימין ומה בצד שמאל?
ההימוספרה השמאלית אחראית על תפקודים לשוניים וההימוספרה הימנית אחראית על התפקודים מרחביים
המוח השמאלי מתמחה, אם כך, בעיבוד שפה ולשון, עוסק בעיבוד סידרתי ואנליטי, משתמש בלוגיקה, ראיה מיקרו של הפרטים הקטנים אשר מרכיבים את התמונה הכוללת.  המוח הימני, לעומת זאת, מתמחה בתפקוד ראייה מרחבית, תפישת התבנית הכללית, מידע אשר אינו נובע מתקשורת מילולית תוך שימוש בתחושות, רגשות, דמיון ואסוציאציות

מה אפשר לאמר על הצד הימני והצד השמאלי של המוח?
לרוב הרמה הבסיסית של החלק הימני של המוח שולטת ומקבלת קלט מהצד השמאלי של המוח וההפך, על זה אין חילוקי דעות בין החוקרים השונים. בקרב רוב האנשים (כמעט כל הימניים ורוב השמאליים) הצד השמאלי של המוח מתמחה ברוב תפקודי השפה ואילו הצד הימני נצמד לעיבוד מרחבי. המומחים שהזכרנו קודם ועוד אחרים שבאו בעקבותיהם, טוענים שלהבדלים אלו יש משמעות בסגנון העיבוד שהמוח מבצע ולכך יש השפעה על תכונות אחרות שלנו. כשהצד השמאלי של המוח ששולט ביד ימין שלך, הוא בעל חשיבות בעיבוד מרחבי עבור דברים שדורשים פירוט רב ואנליזה, בעוד שהצד הימני הוא יותר הוליסטי ורואה את התמונה המלאה, ולכן יש לו גם יכולת לחדש.
האם הצד השמאלי תמיד היה יותר עסוק בפרטים ולכן השפה, כאשר נוצרה, התפתחה בחלק הזה? או שאולי הצד השמאלי הוא זה שאפשר לנו בכלל להתבטא באמצעות שפה. המדענים לא יודעים עד היום. קשה עד היום להבין את הפלא הזה שנקרא "שפה". אף חיה לא מדברת שפה, ולכן אין למי להשוות כאשר רוצים לחקור פעילות מוחית. אפילו קופי שימפנזה שיכולים ללמוד מילים ולהמציא מילים, לא יכולים לבטא משפט תחבירי. כיוון שאין לנו שום מודל נוסף חוץ מהאדם בכל מה שנוגע לשפה, קשה לנו יותר להבין את המנגנון הזה. מה שברור לנו זה שמנגנון השפה מתפתח מהר מאוד, כי כל בני האדם רוכשים אותו בשלב מוקדם מאוד בחיים. זו יכולת מופלאה של המוח, היכולת לרכוש שפה רק מלשמוע דוגמאות שלה. מה קורה במוח שאפשר לו לאפשר כזו קיבולת הוא מסתורין גדול עד היום.

שבירת המיתוסים: מה אומר המחקר העדכני?
מומחית המוח ברנדה מילנר שעסקה רבות בשני חלקי המוח, מצביעה על כך שבנסיבות רגילות הצד הימני והשמאלי של המוח נמצאים בתקשורת קבועה. לנסות להגיד שאחד עושה משהו אחד והשני עושה משהו אחר לא משקף את התפקוד הרגיל של המוח. המומחים שעסקו רבות בנושא חלקי המוח בצעו זאת על אנשים חולים עם מוח חצוי, שאצלם היתה פגיעה במוח ולא היתה תקשורת בין חלקיו. בקרב אנשים בריאים יש תקשורת מתמדת ולכן יתכן שכל התאוריה בנושא נשאבה מחקר של חולים שאינם מייצגים את מצב התקשורת הרגיל במוח.

המחקרים העדכניים בנושא טוענים ללא ספק, כי בכל מה שנוגע לביצוע משימות יומיומיות, הרוב הגדול של הפעילות כוללת גם התעסקות בפרטים וגם ראיית התמונה המלאה והמוח אוסף מידע הלוך וחזור תוך עיבוד החלק הימני והשמאלי יחדיו.  במחקר שפורסם בשנה האחרונה התבוננו החוקרים על פעילויות המוח סביב משימה ספציפית. לא היתה שום דומיננטיות להמיספרה מסוימת. למרות האמונה שאנחנו או שמאל או ימין, אין לכך שום ממצאים כאשר מסתכלים בסקירות של פעילות המוח.  
אצל כל האנשים שמוחם לא נפגע מסיבה כלשהי שתי ההמיספרות מתפקדות יחד והתפקוד המשותף שלהן קובע את היכולות השכליות. נכון שבמוח נמצאים מרכזים האחראים לפעולות מסוימות, ומרכזים אלו נמצאים לעתים רק בהמיספרה אחת, אבל מכאן ועד להגדרה של אנשים כבעלי מוח ימני או שמאלי הדרך רחוקה. לכל העניין הזה של המיספרה שולטת אין ראיות ניסיוניות והוא יכול להיחשב כמיתוס.

האם עכשיו אפשר להיות רגועים שהמחקר בנושא סופי?
לא בטוח, לפני 5 שנים כתבתי בניוזלטר שלנו כתבה על מוח ימני ומוח שמאלי (ראו כאן), היום אנחנו מנפצים את המיתוס, אולי עוד 5 שנים נחזור עם תובנה חדשה

2 דוגמאות הממחישות את נושא על מוח ימין ומוח שמאל בתפיסה המסורתית

http://www.pilim.co.il/55295/%D7%9E%D7%95%D7%97-%D7%A9%D7%9E%D7%90%D7%9C-%D7%95%D7%9E%D7%95%D7%97-%D7%99%D7%9E%D7%99%D7%9F

https://www.youtube.com/watch?v=ts8er813aAg

הסברים מדעיים מהשנים האחרונות מדוע מדובר במיתוס

http://www.sciencebasedmedicine.org/left-brain-right-brain-myth

http://brainsciencepodcast.com/bsp/2014/110-amthor

http://arie-science.blogspot.co.il/2009/05/blog-post_27.html