ניוזלטר יוני 2017  
האם אפשר ללמוד לחשוב בצורה רציונלית?
מאת: ענבל וקנין, מנהלת תחום חינוך

האם ניתן ללמוד לחשוב בצורה רציונלית? האם חשיבה רציונלית היא תכונה טבעית שלנו או משהו שצריך להתאמץ כדי להגיע אליו?
אם חשוב לנו להיות אנשים רציונליים, האם זה משהו שאפשר ללמוד אותו ולהפוך להיות אדם כזה באופן מוחלט לגבי כל נושא שאנו עוסקים בו?
פרופ' דניאל וולינגהם, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת וירג'יניה העוסק רבות בעולמות הלמידה והקוגנציה התייחס לאחרונה במאמר קצר לסוגייה הזו במגזין Scientific American , והצטרף לשורה של חוקרים שניסו לבחון את הסוגייה בשנים האחרונות באופן חדש ומרענן.

מהי חשיבה רציונלית?
ע"פ  פרופסור וולינגהם, חשיבה רציונלית מתארת את היכולת שלנו לגזור מסקנות נכונות מתוך מידע, נתונים, כללים ולוגיקה המונחים לפנינו.

מדוע כדאי לנו לחשוב באופן רציונלי?
חשיבה רציונלית אמורה לסייע לנו במנגנוני קבלת ההחלטות שלנו, וביכולת שלנו להסיק את המסקנה הנכונה ולפעול על פיה. מכאן שמי שיחשוב באופן רציונלי עשוי לשפר את איכות חייו.

האם אפשר ללמוד לחשוב באופן רציונלי?
ניתן ללמוד לחשוב בצורה רציונלית אבל רק בנושאים מסוימים. הרחבת חשיבה רציונלית באופן גורף לכלל תחומי החיים היא משימה הרבה יותר קשה, כמעט בלתי אפשרית.
ניתוח של מחקרים רבים שבוצעו בנושא מראים שלמידה של נושאים מסוימים תורמת ליכולת לחשוב חשיבה ביקורתית על אותם נושאים ולנתח אותם באופן רציונלי. אלא שהשיפור הוא רק בנושאים הנלמדים ולא בנושאים אחרים. כיוון שאי אפשר ללמוד כל דבר, אז בנושאים רבים לא נוכל לחשוב באופן רציונלי. אם אנשים יתרגלו זמן רב תשבצי הגיון, הם ישתפרו בהם אבל לא בהכרח בנושאים אחרים כמו היכולת לבנות טיעון עקבי או לנצח בדיבייט.
חשיבה רציונלית מצריכה סדרת מיונויות שונות במצבים שונים. הפרשנות שאנו נותנים לאחר ביצוע ניסוי מדעי איננה אותה פרשנות כאשר אנחנו רוכשים מכונית חדשה או מבשלים על פי מתכון חדש.
באופן כללי ניתן לאמר שהמוח שלנו לא התפתח לחשוב באופן לוגי וחלק מההצדקות שאנחנו נותנים לדברים הם פשוט מה שהמוח שלנו מסוגל לעשות בתנאים שיש לו, כאשר לא בוצעה למידה מספקת באותו נושא. כך למשל אנחנו טובים מאוד בלהבין את ההסתברות של אירועים מסוימים (כולנו יודעים באופן רציונלי שההסתברות להתרסקות של מטוסים היא נמוכה מאוד) אבל לא כ"כ טובים ביכולת שלנו לאסוף נתונים בזמן טיסה מסויימת ולחשב האם הטיסה הספציפית הזו מסוכנת לנו.

חשיבה רציונלית מול עולם ההטיות
חשיבה רציונלית היא אתגר בגלל שאנו מכילים בתוכינו הטיות לא רציונליות. אנחנו נוטים לחשוש לאבד משהו מאשר להרוויח אותו (אפילו כשמדובר באותו סכום). לדוגמה, רוב האנשים יוותרו על הימור שבו הם יכולים להרוויח ולהפסיד את אותו סכום בסיכוי של 50% לכל אפשרות. הכאב מההפסד הוא חזק יותר מהעונג שבנצחון. הצידוקים שאנו נוטים לעצמנו נרחבים מאוד ומפריעים לנו ביכולת שלנו לטפח מיומנויות חשיבה רציונלית.
הטיית ההפסד היא אחת ההטיות החזקות המשפיעות עלינו באופן לא רציונלי. הפסד כואב יותר מרווח, כשמשהו הוא שלנו אז אנחנו עלולים להפסיד אותו וכשמשהו הוא לא שלנו, ההפסד הוא פוטנציאלי. מכאן שקבלת החלטות לא רציונליות היא כמעט בלתי נמנעת. חוקרי הכלכלה ההתנהגותית כמו פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל או חוקר כמו דן אריאלי ("לא רציונלי ולא במקרה") עוסקים רבות בתחום ומראים שגם מומחים ואנשי מקצוע בתחום הכלכלה ההתנהגותית עלולים לחשוב באופן לא רציונלי בגלל ההטייה הקשורה לשנאת ההפסד. ניתן ללמוד על ההטיות הללו ולשפר חשיבה רציונלית. אם אנחנו מבינים את התהליכים שעומדים בבסיס ההטיות הללו, אנחנו יודעים איך להשתמש בידע הזה. אך ההטיות הלא רציונליות הללו כ"כ טבועות בנו שאנחנו "נופלים" בהן, אפילו אם אנחנו אנשים שמבינים בתחומים אלו.

בעבר התייחסו לקבלת החלטות כמשהו רציונלי ולא קישרו את הנושא לעולמות הפסיכולוגיה. התאורטיקנים בתחום הכלכלה ההתנהגותית הראו את ההפך. קבלת החלטות זה לא משהו שיכול להתנהל לפי תאוריות כלכליות. ואכן, היום במחקרים מוח רואים שהחלק הקדמי-פרונטלי (האחראי בין השאר על שיקולי עלות תועלת) פועל לצד איזורים רגשיים כמו האמיגדלה המסמנת סכנה. חקר של מוחם של מהמרים כבדים מלמד שיש להם בעיה של מחסור בדופמין. אצל אנשים כאלו ייצור של הדופמין לא חזק מספיק ולכן הם מחפשים ריגושים כל הזמן כדי להגביר את היצור שלו. אנשים כאלו עשויים לקבל החלטות פחות טובות גם כאשר הם מבינים רציונלית שדובר בהחלטה לא נכונה. הרגש עובד כה חזק שההבנה הרציונלית לא מספיקה.

אז, אפשר ללמוד להיות רציונלי או שזה בלתי אפשרי?
למרות שיש לנו יכולת לחשוב באופן רציונלי, חשוב להבין איך למידה מתרחשת ומה קורה כאשר לא למדנו כלום באותו נושא. היכולת להפוך לאדם חושב באופן רציונלי בהיקף נרחב היא לא מטרה ממש ישימה. אנו נהיה טובים בחשיבה רציונלית בעיקר בנושאים שחשובים בעינינו במיוחד וכאלו שבשל חשיבותם עסקנו בהם וניתחנו אותם

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן