ניוזלטר מארס 2014  
שינה עשויה להיות חשובה יותר מלמידה
מאת: לובה משל

מדוע מתבגרים לא יכולים להתעורר לפני שמונה בבוקר? האם השלמת שעות שינה בסופ"ש באמת מסייעת לנו ומחדשת כוחות? כיצד תורמת השינה לדיאטה? ומדוע שינה עשויה להיות חשובה יותר מלמידה? קראו את אוסף המחקרים של החודשים האחרונים בנושא, ולכן לישון על זה...
שנים רבות נמנעו מדענים מלחקור את פעילות המוח בזמן השינה מתוך הנחה שהמוח, כמו כל הגוף, נח בלילה. בפועל מתברר שהמוח פעיל מאוד בזמן השינה, והמחקר שהוכתר כפורץ הדרך לשנת 2013 מגלה כי המוח מנקה רעלים בזמן השינה ומונע התפתחות מחלות כמו אלצהיימר ואפילו מונע השמנה. בכמה גיליונות שלנו בשנים האחרונות התייחסנו לתהליכי הלמידה המתרחשים בזמן שאנחנו ישנים (לדוגמה כאן), אך בינתיים המחקרים הולכים ומתרבים ומספקים לנו עוד ועוד תובנות. מתברר כי כאשר אנו עוצמים עיניים, ונרדמים, אנו מפנים משאבים רבים למוח והוא מתחיל לעבוד באופן נמרץ ביותר על תהליכים של ניקוי רעלים ותחזוקת הגוף, כמו גם גיבושם של תהליכי הלמידה שנספגו ביום שלפני כן. סדרה של מחקרים מראה כי השינה מאפשרת לנו ליצור זכרונות באיזור המוח המוקדש לזיכרון לטווח ארוך, וגורמת לנו לפתוח את יום המחרת עם יותר ידע ויותר יכולות.
סדרת מחקרים מהחודשים האחרונים מצביעים על כך שלעיתים עדיף לישון מללמוד, וכי כל אלו שלומדים בלילה שלפני המבחן יעשו נכון אם ילכו לישון ויאפשרו לעצמם גיבוש משמעותי של הלמידה שביצעו יום קודם והתמודדות טובה עם המבחן של מחר. לאלו הצטרפו עוד שני מחקרים מענינים שכדאי לשים לב אליהם:

מוחם של המתבגרים בג'ט לג מתמיד של 3 שעות
בשנות גיל ההתבגרות, מוחו של המתבגר לא באמת יכול ללכת לישון בתשע או עשר בלילה. החוקרים מבינים כיום שזו אפשרות ביולוגית כמעט בלתי אפשרית. שחרור המלטונין (המכונה "הורמון החושך") מתחיל אצל מתבגרים לא לפני 23:00 וממשיך הרבה אחרי שהשמש זורחת. אנשים מבוגרים מתעוררים בבוקר ללא כל שריד של ההורמון הזה, אך מתבגרים שיתעוררו לפני שמונה בבוקר יגיבו כמו ב"ג'ט לג" כי ההורמון ממשיך לזרום בדם שלהם. לצפות ממתבגר ללמוד בבוקר, שקול לפיכך למעבר מיידי לשעון זמן אחר בעולם.

משלימים שעות בסופ"ש- שיטה חלקית בלבד ולא מומלצת
מחקרים מצביעים על כך ששינת סופש מוחקת חלק קטן מה"גרעון" שנוצר בסוף השבוע. השלמת השינה בהחלט הפחיתה את העייפות של הנחקרים, אך לא החזירה את אחד הדברים החשובים ביותר לנו- את היכולות שלנו להיות בפוקוס, ולתת תשומת לב למה שקורה סביבנו. תכונות אלו המושפעות מאוד מרמות הקורטיזול בגופינו לא השתקמו אחרי השלמת השינה. נוכל להבטיח זאת רק בשינה עקבית לילה אחר לילה.

אז מתי לא לישון?
המחקרים מצביעים על מקרה אחד שבו כדאי לנו לא למהר ולישון על מנת לא לגבש זכרון רגשי חזק מדי, וזאת מיד אחרי טראומה כלשהי שחווינו
כל מה שרציתם לקרוא על פעילות המוח הזמן השינה, מחקרים חדשים מהשנה האחרונה:

1.      בזמן השינה, המוח מנקה רעלים בגוף ומחדש אנרגיות
http://www.huffingtonpost.com/2013/10/27/why-do-we-need-sleep_n_4149438.html

2.      מדוע שינה עשויה להיות עדיפה על למידה?
http://blogs.kqed.org/mindshift/2013/01/why-sleeping-may-be-more-important-than-studying/

3.      מוחותיהם של מתבגרים- השעון זז שלוש שעות קדימה
http://www.brainpickings.org/index.php/2013/07/17/sleep-and-the-teenage-brain/

4.      האם אפשר "להחזיר" שעות שינה בסוף השבוע?
http://www.psychologytoday.com/blog/sleep-newzzz/201311/can-you-ever-really-catch-sleep

5.      עבודות התחזוקה האינטנסיביות שהמוח שלנו מבצע בזמן השינה
http://www.psychologytoday.com/blog/the-fallible-mind/201402/sleep-the-clean-crew-dirty-mind

6.      לא לישון מיד אחרי אירוע טראומטי
http://www.scientificamerican.com/article/dont-sleep-it-off/