14 בינואר 2024 // גיליון 788
קריאה בדפדפן >
איך למידה חדשה יכולה להסיח את דעתך ולאוורר אותך?
 
מנסים קצת לברוח מהמציאות מסביב?

זמנו לעצמכם או לסביבה שלכם למידה חדשה. היא מסיחה ומאווררת ויכולה גם לחזק אותנו ולהציע לנו משהו חדש ואחר להתמסר אליו.

זה לא יקרה לכולנו, לא יתאים בכל מצב, ולא כל תוכן או אינטראקציה לימודית יספקו את האפקט.
אבל, תכנון נכון של למידה חדשה, שיש בה משמעות, רעננות, ואווירה טובה, יספקו לנו חוויה חיובית ומרפאת.
כך שזהו ממש מרשם מומלץ בימים של לחצים ודאגות.

מה יש בה, בלמידה חדשה, שיכול לסייע לנו כל כך?
מחקר של זאנג, מאייר והואנג שהקיף 300 עובדות ועובדים, מצביע על הקשר שבין למידה חדשה לרווחה נפשית, ויחד עם מחקרים נוספים בתחום מספק 4 סיבות טובות ללמידה חדשה עוד היום:
  1. מניעה מערכות תגמול במוח

    כשלומדים משהו חדש, המוח מפריש כימיקלים, כמו דופמין, שמספקים תחושה של עונג ו"מתדלקים" אותנו ללמוד עוד. זו דרך מצוינת להרגיש קצת יותר טוב בזמנים קשים. מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים במגזין nature מציג את עוצמת התופעה במיוחד במצבים שהלמידה החדשה מפתיעה אותנו או גורמת לנו לחשוב הפוך על משהו ממה שחשבנו עליו עד כה.

  2. מזיזה הצידה דאגות ומחשבות מטרידות

    המוח שלנו לא יכול לעסוק בכמה דברים בו זמנית, ולכן אם נתרכז בלמידה חדשה, בהכרח נסיט הצידה דאגות ומחשבות מטרידות שמלוות אותנו. התרכזות במשהו חיובי ומהנה מאפשרת לנו לנוח מהלחצים החיצוניים וליצור מרחב מנטלי בריא יותר.

  3. יכולה להתחיל בקטן ולהפוך ל- "בינג'"

    למידה חדשה לא צריכה להיות מורכבת או ארוכה. היא יכולה להתחיל כפעולה קצרה, מסקרנת, שפותחת צוהר למשהו שאנחנו פחות מכירים. לפעמים, סקרנות כזו מעוררת את הרצון ללמוד עוד ועוד, כך שהתהליך עשוי להפוך ל"התמכרות" מצוינת.
    אם התחלנו ללמוד משהו חדש ואנחנו מרגישים שגילינו תשוקה חדשה לעולם תוכן כלשהו, אנחנו עשויים להתמסר והרגע הקטן יכול להפוך ל"בינג'" ארוך ואפילו לאירוע משנה חיים.

  4. מקדמת תחושות של התחדשות ואופטימיות

    אם נרגיש שהתפתחנו, נחזק תחושות של שליטה ויכולת עיצוב של החיים שלנו. רגעים כאלו של התחדשות יסייעו לנו להיות אופטימיים יותר, כי נרגיש שאנחנו יכולים להשפיע על הסביבה שלנו ולספק ערך גדול יותר בזכות ההתחדשות שחווינו.

ע"פ המחקר, למידה חדשה עשויה להיות יותר אפקטיבית אפילו מחופשה, בגלל שהיא בונה עבורנו משאבים חיוביים שבהם נוכל להשתמש אחר כך באופן שיחזק אותנו.

יתרה מכך, אפילו אם אחרים לומדים מסביבנו, או שקיימת אווירת למידה והתפתחות בארגון שלנו - גם אלו יספיקו להפחית את תחושת הלחץ אצלנו, אפילו אם לא למדנו אישית שום דבר חדש.

למחקר על תחושות התגמול שלמידה חדשה מייצרת לחצו כאן

למחקר על השפעת למידה חדשה על עובדות ועובדים לחצו כאן

 
  תמונת השבוע  
   
  איך לקחת הפסקה – בלי לקחת הפסקה


במהלך יום עמוס ומאתגר, ובתקופה של הרבה לחץ מסביב, אנחנו משוועים לקצת הפסקה. לא תמיד זה אפשרי.

אבל, לפעמים אפשר לקחת הפסקה בלי להפסיק באמת את משימות היום יום. החוקרים ממליצים לנו לזמן לעצמנו רגעים קטנים של "מיקרו הפסקות" בכל 52 דקות ביום עבודה.

ריכזו עבורכם 4 טקטיקות ל"מיקרו הפסקות" כאלו – פעולות שיכולות לספק כמה רגעים מרעננים ומחדשי כוחות.

זאת, מתוך פרסום של גיימס היואיט, מומחה לביצועים בעבודה, וסדרת המלצות שפורסמה באתר של "זאפייר".
  1. משימות קלות

    שבצו לעצמכם משימות פשוטות בימים מאתגרים או בתקופות של לחץ. משימות קלות בימים לחוצים, יאזנו את תחושת העומס ויספקו סוג של הפוגה במאמץ מתמשך.

  2. נשימות או מתיחות

    לפעמים, הפסקה פיזית קטנה היא כל מה שנזדקק לו במהלך יום עבודה, כדי לחדש כוחות. נשימות עמוקות או מתיחות קלות יכולות לשחרר מתח ולשפר זרימת הדם. גם פעולות קצרות של מדיטציה יכולות לתת לנו כוח מחודש להמשך היום.

  3. אור טבעי

    חשיפה לאור טבעי יכולה לשפר את מצב הרוח ואת היכולת להתרכז, וגם לישון טוב יותר בלילה. ע"פ מחקר בנושא, חשיפה לאור השמש יכולה להוסיף לנו קצת יותר מ- 40 דקות שינה בלילה מה שיצריך פחות הפסקות למחרת כי נהיה פחות עייפים. אפילו מבט החוצה מחלון המשרד יוכל להוות הפוגה קלה ומרעננת.

  4. אדם או מקום חדש

    לפעמים, שינוי של סביבה או פגישה עם אדם חדש יכולים להציע פרספקטיבה חדשה ומרעננת ולהוות תחליף להפסקה. מחקר שהשווה בין שיחה טובה ומרעננת לשתיית קפה הראה עדיפות ברורה לכוח של שיח אנושי לצורך חידוש כוחות ביום עבודה. אינטראקציות כאלו לא חייבות להיות פיזיות. גם התכתבות חברתית בווסטאפ היא סוג של הפוגה ביום עבודה.
לכניסה לקישור לחצו כאן וכאן